fbpx
Snusfornuft
Foto: Dreamstime

Nå halveres snuskvoten

I høstens statsbudsjett ble det varslet endringer i hvor mye tobakk du kan ta med deg til Norge fra og med 1. januar 2023. Som en Hollywoodskilsmisse forsvinner halvparten av kvoten uten at du helt forstår hvorfor.

I forslaget til statsbudsjett foreslo Støre-regjeringen å halvere taxfreekvoten på tobakksvarer. I dag er det mulig å kjøpe opptil 15 bokser snus (á 16,6 gram) i norske taxfreebutikker. Med regjeringens lovforslag vil det fra neste år kun være lov å slenge maksimalt syv og en halv boks i handlekurven på vei hjem fra ferie, alt ettersom hvilken type snus du foretrekker.    

Travel Retail Norway, som drifter norske taxfreebutikker, varsler nå at hyllene vil stå tomme.  

Snusen reguleres som sigaretter, igjen … 

Disse kvotereglene er nok et eksempel i rekken av uforståelige og lite gjennomtenkte initiativer fra regjeringen.   

Hvis halvering av tobakkskvoten på norske taxfreebutikker, fra 250 til 125 gram snus, skal være et forsøk på å få færre til å snuse, er det svært lite sannsynlig at dette vil være et effektivt tiltak. Derimot vil vi heller trolig se millioner av kroner forsvinne inn i den svenske statskassen som direkte følge av økt grensehandelaktivitet.  

Som vi bruker mye plass på å minne om her på Snusfornuft: Hvert eneste år tar sigaretter livet til 6 000 nordmenn. Snus tar ingen liv. Og vi vet at snus er det produktet som hjelper flest nordmenn over fra den livsfarlige røyken til et røykfritt nikotinalternativ.  

Ikke bare vet vi snus er et bedre alternativ for den norske folkehelsen, men forslaget fra regjeringen foreslår også å forskjellsbehandle nordmenn og turister. Kvotehalveringen foreslås å kun omfatte folk som er bostedsregistrert i Norge. Turister derimot, de skal kunne kjøpe like mange bokser som i dag. Det betyr for eksempel at de utvandrede milliardærene med ny adresse i Sveits, kan ha med seg flere bokser enn deg ut av flyplassen.  

Det estimeres at en halv million nordmenn snuser. Ap-Sp-regjeringen lovet et statsbudsjett for vanlige folk. Vanlige folk blir det tydeligvis stadig færre av.    

Så nå, sammen med renteoppgang, dyrere mat og strøm og drittvær, må du kanskje også gå over i det nye året med færre momsfrie snusbokser med hjem fra tur. Det synes vi er skuffende, og svært lite folkelig.  

Sorry, there are no polls available at the moment.

Nils Erlimo

Sosiale medier

Følg Snusfornuft i sosiale medier.