fbpx
Snusfornuft
Foto: Celine Lyse Augdal / Finansdepartementet

Angriper snusen i sitt første statsbudsjett

Finansministerens dieseltruck var dessverre på service i går, men Trygve Slagsvold Vedum fikk likevel presentert sitt aller første statsbudsjett han har meislet ut helt selv. Og nå blir det dyrere og mer trøblete å snuse.

I mange år har man antatt at grensehandelslekkasjen til Sverige har vært stor. Gjennom to år med stengte grenser og pandemi har vi fått det bekreftet. Hvert eneste år forsvinner millioner av kroner rett til den svenske statskassen som en direkte følge av grensehandel.  

Regjeringens forslag til å rette opp i dette er å halvere taxfree-kvoten på snus. Om budsjettet får flertall, så kan du fra nyttår kun ta med deg 125 gram snus over grensen. I dag er grensen 250 gram. Avhengig av hvilken snus du foretrekker, betyr dette betraktelige færre bokser med hjem fra reise. 

Vi har utallige ganger minnet om følgende her på Snusfornuft: Hvert eneste år tar sigaretter livet til 6 000 nordmenn. Snus tar ingen liv. Og vi vet at snus er det produktet som hjelper flest nordmenn over fra den livsfarlige røyken til et røykfritt nikotinalternativ i form av snusen. 
 
I tillegg øker regjeringen avgiften på snus. Det gjør de også på sigaretter. Utrolig nok velger de å øke avgiften på snus med 3,3 prosent og avgiften på røyk med 2,7 prosent. Forstå det den som kan. 

Hvis folkehelse er viktig – og det er det jo – så er løsningen både enkel og velkjent: 

Senk avgiften på snus.  

Vi vet at avgifter har en betydning for folk og deres atferd, og vårt forslag til løsning er hva vi vil kategorisere som relativt lavthengende frukt.  

Snusfornuft er et nettsted fra Swedish Match, og vi har våre snusprodukter til salgs både i Norge og i Sverige. Vi lider altså ingen nød om nordmenn velger å handle snusen sin i Sverige. Samtidig er visjonen vår en verden uten sigaretter, og det bør også være målet for den til enhver tid sittende regjering i Norge.  

Vedum og Støres budsjettforslag, slik det står nå, vil rett og slett gi vanlige folk høyere kostnader og mer bryderi. Og kanskje gjøre at færre velger alternativet som tross alt er å anse som dag hvis røyk er natt. 

Nå skal regjeringen i gang med budsjettforhandler med SV, så akkurat hvordan det lander vet vi ikke før P7 Klem begynner å spille julemusikk og marsipangrisen er å finne i butikken.
 
Og vi krysser også fingrene for at Vedums dieseltruck snart er tilbake fra service. Heldigvis for han, har han foreslått å redusere dieselavgiftene med over én milliard kroner neste år. Det er jo noe.  

Nils Erlimo

Sosiale medier

Følg Snusfornuft i sosiale medier.