fbpx
Snusfornuft
Hvor blir det av jubelen fra politikere og helsemyndigheter? Foto: Canva.
Hvor blir det av jubelen fra politikere og helsemyndigheter? Foto: Canva.

Vi er i ferd med å få en røykfri generasjon. Hvor blir det av jubelen?

Vi skjønner at både strøm- og koronakrise tar mye tid. Men likevel fortjener tallene SSB denne uken presenterte jubel fra politikere og helsemyndigheter.

For bare se på disse tallene her: På ti år er andelen av unge som røyker redusert til en brøkdel av det den var. Fra 12 til én prosent, ifølge SSB. Hva betyr det? Jo, det betyr at vi sannsynligvis nå er på full fart inn i en røykfri generasjon.

Det er svært gledelig.

Og bør feires.

Men et par enkle søk i Google avslører at det er lite jubel å spore fra norske politikere og helsemyndigheter. Det nærmeste vi kommer er fra seniorforsker Karl Erik Lund fra Folkehelseinstituttet som uttaler følgende til NRK:

– Det at vi nå ser konturene av en røykfri generasjon, vil på sikt bety en enorm gevinst for folkehelsen.

For hva betyr egentlig det? Årlig er det om lag 6 000 mennesker som dør av røyk i Norge. Det er langt flere enn de som dør av alkohol, narkotika, trafikkulykker og selvmord – til sammen. Og bare for å ha nevnt det: Det er registrert 1 413 dødsfall knyttet til korona i Norge.

Poenget er ikke å sette grupper opp mot hverandre. Men noen ganger kan det være fornuftig å gløtte til den lavthengende frukten som utvilsomt vil bety enormt mye for folkehelsen.

SSB har også en oversikt over andelen som røyker og snuser daglig. Utviklingen de siste ti årene ser slik ut:

Andelen som røyker og snuser daglig. Foto: SSB:
Andelen som røyker og snuser daglig. Foto: SSB.

La oss derfor minne om at Helsedirektoratet eller Folkehelseinstituttet aldri har dokumentert ett eneste dødsfall knyttet til snus. Så selv om det er bedre å ikke snuse enn å snuse, så er det de facto ekstremt mye bedre å snuse enn å røyke. Om man er opptatt av folkehelsen, da. Og vi vet at snus er høyt oppe på listen over alternativer røykere bruker for å stumpe sigaretten for godt.

Vi forstår at strømkrise tar mye tid. Vi har full forståelse for at pandemihåndtering er krevende. Men likevel burde vi se mer jubel over denne svært positive utviklingen.

Enn så lenge, så tillater vi i Snusfornuft oss å vifte litt ekstra med emojiene (🎉 🥳 🎊 🙌) for å markere – og oppfordrer deg som leser dette til å gjøre det samme!

Nils Erlimo

Sosiale medier

Følg Snusfornuft i sosiale medier.