fbpx
Snusfornuft

Snusfornuft faktasjekker Snusfornuft

Det er deilig å være norsk i Danmark. Men hvor deilig er det å lese danske Snusfornuft sammenlignet med norske Snusfornuft?

Snusfornuft.no – siden du leser nå – er en nettside fra Swedish Match. Her skal vi være åpne og ærlige om våre betraktninger, vurderinger og meninger om alt som handler om snus.

Men om vi surfer oss over Skagerrak og lander på Snusfornuft.dk, er det en litt annen historie som fortelles fra landet som nylig plasserte snusen i rumpa.

Snusfornuft.dk er en nettside fra Kræftens Bekæmpelse og er utarbeidet med støtte fra Sundheds- og Ældreministeriets aktivitetpulje. Nettstedet har mye innhold om snus, og blant annet sier de rett ut at snusere ser ut som idioter. Dem om det.

IDIOT: Snusfornuft.dk mener snusere ser ut som idioter. Foto: Skjermdump fra Snusfornuft.dk.

I tillegg til å bedrive «snus-shaming» har de laget en oversikt de kaller «Myter om snus». Her er det flere ting å ta tak i.

Snus fører til kreft: Både sant og usant. Røykfri tobakk øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen. Snus er en av mange typer røykfri tobakk. Andre typer røykfri tobakk er for eksempel tobakkspastiller, tyggetobakk og pulvertobakk. Ser vi på svensk snus, er sammenhengen mellom snus og kreft uklar, fordi det ikke finnes tilstrekkelig antall undersøkelser av svensk snus.

… skriver Snusfornuft.dk.

For det første: Helsemyndighetene kan ikke dokumentere ett eneste dødsfall knyttet til snus. Derimot kan de dokumentere 300 alkoholrelaterte dødsfall og over 6 000 dødsfall knyttet til røyking i året. Helsedirektoratet eller Folkehelseinstituttet har aldri dokumentert dødsfall knyttet til snus, noe som ville vært naturlig å gjøre hvis snus fører til de alvorlige sykdommene som hevdes i Snusfornufts.dks påstand.

For det andre: Den internasjonale helseundersøkelsen «Global Burden of Diseases», som publiseres i det anerkjente tidsskriftet «The Lancet», har studert dette. Rapporten utarbeides av 3 600 forskere fra 145 land. I 2017 vurderte de for første gang om snus kunne føre til økt dødelighet. Konklusjonen var at snus ikke forårsaket et eneste dødsfall på global basis.

Forskningsleder for tobakk hos Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund, mente resultatene ikke var overraskende, da forskning.no omtalte saken: 

Resultatet er som forventet, ifølge Karl Erik Lund, forskningsleder for tobakk ved Folkehelseinstituttet.

Han har selv etterlyst beregninger for risikoen for sykdommer av snus fra sine kollegaer på helsesiden i lengre tid. Det samme har forskning.nos redaktør, Nina Kristiansen. I en spalte i Aftenposten etterlyste hun nylig tall på hvor mange som egentlig dør av snusbruk. Her kritiserer hun at helsemyndighetene i Norge har erklært at snus er like helsefarlig som sigaretter. Til tross for manglende dokumentasjon. Nå viser det seg at tallet er null. 

– Men for oss som har fulgt med på forskningen om snusbruk de siste tiårene, er ikke dette så veldig overraskende, sier Karl Erik Lund til forskning.no.

For nyere forskning på følgeskadene ved snusbruk har verken ført til utvidet skadeomfang eller økte risikoanslag – snarere tvert imot.

– Tilsiget av kunnskap har vært mer egnet til å bygge ned risikoen av snusbruk enn opp, legger han til.

Det er med andre ord ingen som mener at snus fører til kreft, høyt blodtrykk eller økt dødelighet ved hjerteinfarkt. Internasjonalt anerkjent forskning konkluderer med at ingen dødsfall kan knyttes til snus. Da kan det være nærliggende å tenke seg at snus faktisk ikke fører til sykdommene som Snusfornuft.dk påstår.

Snus skader tennene: Sant. Snus skader tennene dine. Det kan misfarge dem, farge spyttet ditt brunt og skade tannkjøttet. Snus kan få tannkjøttet til å trekke seg tilbake, så mer av tennene dine blir synlig. Når tannkjøttet først har trukket seg tilbake, vokser det ikke ut igjen.

… skriver Snusfornuft.dk.

Dette er ikke første gangen noen fra Danmark mener noe om snus og tenner. Vi anbefaler dette innlegget for å lese mer om den den danske tannlegen som brukte et illustrasjonsbilde av en lite lekker munn som sannhetsvitne for at snus ødelegger tennene.

Det er mange ting som kan misfarge tennene. Kaffe og rødvin, for å nevne noe. Det viktigste er å pusse tennene og opprettholde en god hygiene i munnen. Gjør man ikke det, så er det mange helt lovlige varer som kan misfarge tennene. I Norge og Sverige har vi over 200 års historie med snus. Hvis snus var så skadelig som Snusfornuft.dk hevder, så er det rart at ikke tannleger og andre også her til lands slår alarm.

Derfor: God munnhygiene er viktig for alle som snuser. Over tid kan snus føre til at tannkjøttet kryper oppover. Til en viss grad kan endringene i munnhulen som følge av snus gå tilbake dersom du slutter å snuse.

Enkelte tannleger har til og med hevdet at de som snuser har mindre tannråte enn de som ikke snuser, med den forklaringen at snus dreper bakterier som forårsaker karies. Men det får stå for tannlegenes regning – og det er ikke noe vi har forskning på.

Snus kan brukes til å slutte med røyk: Usant. Det er ikke en god idé å bruke snus som hjelp til røykestopp. Snus har en helserisiko, siden det inneholder skadelige stoffer og nikotin som kan gjøre deg avhengig.  

… skriver Snusfornuft.dk.

For å si det sånn: Det er bedre å ikke snuse enn å snuse. Men det er veldig mye bedre å snuse enn å røyke. Som vi har skrevet tidligere, så tar røyk 6 000 menneskeliv i Norge hvert eneste år. Det er det samme som 37 stappfulle SAS-fly av typen Airbus A320neo som tar av fra Kastrup. Inkludert besetningen.

Snus tar ingen liv. Vi vet at snus er høyt oppe på listen over alternativer røykere bruker for å stumpe sigaretten for godt. Så jo, snus kan brukes til å slutte med røyk, og det er vesentlig bedre enn å fortsette å røyke. Men det beste er selvsagt å slutte med begge deler.

Nikotin er skadelig: Sant. Nikotin påvirker utviklingen av hjernen din. Du blir avhengig, noe som gjør det vanskelig å slutte med snus.

… skriver Snusfornuft.dk.

Nikotin i seg selv er ikke farlig i de små dosene man finner i snus. Det utgjør ingen risiko for alvorlige sykdommer, som for eksempel kreft. Men jo, det er avhengighetsskapende.

Aldersgrensen for snus er 18 år. Det er det en grunn til. Barn og ungdom bør holde seg unna nikotin, siden hjernen er i en utviklingsfase og er ekstra følsom. Gravide bør også holde seg unna nikotin.

I en NRK-artikkel fra 2017 konkluderes det med at dansker både røyker og drikker mest i hele Norden. Danmark troner øverst på listen med en andel daglige røykere på 21 prosent. Gjennomsnittsdansken drikker alkohol 2,5 ganger i uken.

I den samme NRK-saken sier seniorforsker Sisse Fagt i det danske mattilsynet følgende:

– Danmark går på en smell med alkohol og tobakk, som er blant de viktigste årsakene til reduksjon i antall friske leveår og lavere forventet levealder.

Kanskje er det på tide å fokusere på de faktiske utfordringene? Sagt på en annen måte: På tide å ta få seg litt god, gammeldags snusfornuft?Nils Erlimo

Sosiale medier

Følg Snusfornuft i sosiale medier.