fbpx
Snusfornuft
Kommentarfelt - Snusfornuft.no

Spørsmål og svar fra vårt eget kommentarfelt

For noen dager siden publiserte vi en sak her på Snusfornuft, hvor vi var kritiske til det vi selv kaller en snusbom i P3-nyhetene. Det har fått flere til å reagere.

P3 meldte at «stadig flere unge snuser og at Helsedirektoratet er bekymret for utviklingen». I vår kommentar poengterte vi det som faktisk betyr noe: Snusforbruket har de siste årene vært stabilt, også blant unge. 

Om NRK P3 ville oppfylt nyhetskriteriet, så kunne saken sannsynligvis vært vinklet med følgende tittel: Vi er i ferd med å få en hel generasjon ungdommer hvor så og si ingen røyker fast. NRK har lansert sin egen nyhetsportal for hva de kaller Gladnyheter. Kanskje bør vår foreslåtte vinkling være toppsak på NRK Lyspunkt

Men la nå det ligge. 

Etter vi delte saken på Facebook har det vært mye engasjement både i kommentarfeltet og innboksen vår. Mange av spørsmålene og kommentarene har gått igjen, så de svarer vi på her. 

Snus gjør at man får like mye kreft i både munn og mage som røyk. Kommer aldri til å tro noe annet.  

Denne typen påstander møter vi ofte, men ikke like ofte som før. Fra et forskningsprosjekt utført ved Karolinska Institutt i Stockholm i 2017, som involverte over 420 000 svenske menn, konkluderte instituttet med følgende: Moderat bruk av snus fører til redusert risiko for å utvikle kreft i munnhulen.  
 
Svenske menn er blant de som snuser mest i hele Europa, og de har snust mye i mange tiår. Likevel er tallenes tale klare: Svenske menn har den laveste forekomsten av kreft i munnen av alle menn i Europa.  
 
Til sammenligning er det 6 000 mennesker som årlig dør av røyk i Norge. Ingen dør av snus. 

Snus er ikke bra. Spesielt for tennene og tannkjøttet. Det var det mange oppslag om for litt siden. 

Det er helt sant. Den siste setningen i alle fall. For noen uker siden var det en tannlege i Danmark som «slo alarm» om unges snusbruk og insinuerte at snus ødelegger både tenner og tannkjøtt. Nyheten kom også til Norge, og Dagbladet hadde et oppslag hvor de brukte den samme tannlegen som kilde. De brukte også bildet tannlegen publiserte på Facebook, men det kom i ettertid frem at munnen som figurerte på bildet kun «var ment som en illustrasjon». Vi har faktisk skrevet mer om akkurat det caset her

Så til påstanden: Snus er ikke sunt. Det er heller ikke kaffe. Det er bedre å ikke snuse enn å snuse, men det er voldsomt mye bedre å snuse enn å røyke. I Sverige og Norge har vi over 200 års historie med snus. Og hvis snus var så skadelig for tennene som for eksempel den danske tannlegen hevder, så er det rart at ikke tannleger her til lands også har slått alarm.  
 
Ellers er det slik at god munnhygiene er viktig for alle, også de som bruker snus. På vår søsterside Snusinfo har vi tidligere skrevet mer om snus og hygiene i munnen. Men for all del: På lik linje med både kaffe og rødvin, så kan også snus bidra til misfarging av tennene. 

Røyking er ikke noe bedre, men DET er det ingen bekymring for. 

Heldigvis er det stadig færre som røyker. Blant substituttene til sigaretter, er snus blant alternativene som hjelper flest nordmenn å stumpe røyken for godt. Det er bra. Vi er ikke enige med kommentaren over om at det ikke er noen bekymring for røyking, men der går det rett og slett i veldig riktig retning. Stadig færre røyker. Det bør vi glede oss over. 

Og siden dette er en nettside hvor vi i Swedish Match selv redigerer og publiserer, så tillater vi oss å avslutte dette innlegget med nok en melding fra vårt eget kommentarfelt på Facebook: 

Omtrent ingen ungdommer røyker lenger, takket være snus. Heia snusen! 

Nils Erlimo

Sosiale medier

Følg Snusfornuft i sosiale medier.