fbpx
Snusfornuft
Dette er et klassisk "pent smil"-bilde fra stockphototjenesten Canva. Bildet er ment å fungere som en balanse til Dagbladets bildebruk, som du kan lese mer om under.

Kamelåså

200 år med snushistorie hviler nå på tannbørsten til én danske.

I Danmark har en tannlege slått alarm om «unges snusbruk» etter at en av hennes pasienter kom på besøk med en særdeles lite imponerende munnhygiene. Både tann- og tannkjøtthelsen ble av pasienten selv omtalt som «pisse ulækkert», og det er vanskelig å være uenig med ham i det.

Men deretter blir det stadig vanskeligere å være enig. For bildet går som ild i tørt gress på Facebook, og ender deretter opp i danske – og nå norske medier. Og her tar det virkelig av. Tannlegen uttaler seg til Dagbladet om hvordan snus øker risikoen for kreft, stikk i strid med de seneste publiserte forskningsrapportene.

Men: Når ble Danmark episenteret for snusnyheter egentlig? Vi snakker om landet der man for bare en måned siden var i snusnyhetenes sentrum for å putte snus i rumpa og andre intime kroppsåpninger.

I Sverige og Norge har man over 200 års historie med snus. Gitt at snus var så skadelig for tennene som den danske tannlegen hevder er det rart at ikke ti prosent av nordmenn og svensker går med tennene sine i en pose, og at tannleger over det ganske land både her og over grensen har trykket på ALARM-knappen også de.

For kan det være at dansken med de fæle tennene rett og slett ikke var så veldig hygienisk? Og kan det være andre faktorer en snus som har spilt inn? Amalgam-fyllingen bakerst i hjørnetannen er jo en mild indikasjon på at tannhygienen ikke har stått til en 6’er i karakterboken (eller 13 som det heter i Danmark).

Hvis en vel korpulent person inntar en hamburger, så betyr ikke det at det er McDonalds’ feil at vedkommende, og alle andre, blir overvektige av deres hamburgere.

For: Bildet som følger saken er faktisk ikke av pasienten som tannlegen snakker om.  I ettertid viser det seg at denne tannlegepasienten ikke var spesielt ung heller. Det kommer ikke frem i avisartiklene, men på tannlegens egen Facebook-side, der hun blir utfordret på at bildet ikke ser ut som en typisk munn for en 18-20-åring.

Dagbladet omtaler dette bildet som tannlegepasienten i saken. Men bildet “er kun for å illustrere”, i følge den danske tannlegen. (Faksimile fra Dagbladet)

«Det har du også ret i. Billedet illustrerer bare noget av den virkelighed vi ser.», skriver tannlegen som en kommentar.

Så ikke er det en ung munn og ikke er det en velstelt munn.Dette munner ut i noe som er ganske trist. Og det er at snussaker er såpass populære at man gjerne vil skrive dem, selv om det er litt så som så med sannhetsgehalten i det. Som igjen fører til at folk får et forvrengt bilde av snus, og dens skadegrad.

Snus og særlig nikotinposer trender blant unge i Danmark, og derfor er det mye skriverier om dette. Det er noe nytt. Noe ukjent. Noe de anser som potensielt farlig. Og det kan man jo forstå. Det er «deiligt at være norsk i Danmark», men når de snakker om snus så vet de ikke hva de snakker om.

Vi beholder snusfornuften, og hva danskene angår, så er jo sitatet fra den velkjente «Kamelåså»-sketsjen ganske så fin, nemlig «vi forstår hinanden ikke».

Nils Erlimo

Sosiale medier

Følg Snusfornuft i sosiale medier.