fbpx
Snusfornuft
Trygve Slagsvold Vedum og Kjersti Toppe: Foto Stortinget.
Trygve Slagsvold Vedum og Kjersti Toppe: Foto Stortinget.

Hvordan blir snuspolitikken med Vedum i regjering?

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet flyr høyt på meningsmålingene. Men hva mener partiet om snus?

Det sies ofte at meningsmålinger er bare meningsmålinger. Det er valget som avgjør, men tallenes tale er ganske klare. Sannsynligheten for at vi får en rødgrønn regjering etter 13. september er stor. Om vi fullfører den tankerekken og leker med ideen om at Jonas Gahr Støre blir statsminister etter valget, så vil vi i praksis ha to kandidater til å bli «Head of Snus Affairs», eller helseminister om du vil: 

  • Ingvild Kjerkol fra Arbeiderpartiet 
  • Kjersti Toppe fra Senterpartiet 

Kjerkol er i dag Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson. Hun er på mange måter favoritten til å ta over stafettpinnen etter Bent Høie. En annen joker er Senterpartiets Kjersti Toppe. Hun er en erfaren helsepolitiker og har vært innvalgt på Stortinget siden 2009. I alle stortingsperiodene har hun sittet i helse- og omsorgskomiteen.  

I dag skal vi se nærmere på hvordan snuspolitikken blir med Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet i regjering. Vi har tidligere publisert en artikkel her på Snusfornuft som oppsummerer hva partiene mener om snus

Dersom det blir et rødgrønt flertall kan vi forvente at det vil føres en strammere tobakkspolitikk – og det er ikke utenkelig at det kan komme reverseringer denne regjeringen har innført. Reduksjonen i avgiften for snus kan for eksempel ligge tynt an. 

Avgiftspartiet Senterpartiet? 

Senterpartiet er sist ut av partiene til å gjennomføre sitt landsmøte, men dette er formuleringene som foreløpig står om snus i utkastet til partiprogram: 

  • Skadelig bruk av alkohol og tobakk fører til dårlig helse og er årsaken til mange innleggelser på sykehus og behandlingsinstitusjoner 
  • Senterpartiet vil arbeidet for en ny tobakkstrategi med mer ambisiøse målsetteringer og konkrete forslag til tiltak for å oppnå en tobakksfri ungdomsgenerasjon 
  • Senterpartiet vil satse sterkt på røyke- og snuseslutt, høye tobakksavgifter og fortsatt reklamefrie tobakkspakker 

Senterpartiet snakker ofte om å redusere avgiftene. Men blir disse formuleringene stående, så lever avgiftsreduksjonen som den borgerlige regjeringen vedtok for statsbudsjettet for 2021 farlig. Det er også problematisk at Senterpartiet – i likhet med dagens regjering – setter likhetstegn mellom røyk og snus. 

Vi bruker alltid å minne om følgende: Det dør 6 000 mennesker av røyk i Norge hvert år. Ingen dør av snus. Og blant de som ønsker å slutte med røykingen, og vil ha «hjelp» av et annet produkt, så er det snusen som hjelper de aller fleste. Da mener vi, kanskje ikke så overraskende, at det er feil medisin å sidestille røyk og snus. Det er forresten også forsker i Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund, enig med oss i.  

Men går vi tilbake i historien og ser hva den potensielle helse- og omsorgsministeren Kjersti Toppe fra Senterpartiet tidligere har fremmet av forslag, så er det helt tydelig at hun er kompromissløs når det kommer til tobakksspørsmål. 

Tidligere har hun tatt til orde for 20 års aldersgrense på snus og tobakk. Hun er svært negativ til smakstilsetting i tobakksprodukter, og hun har vært positiv til Helsedirektoratets forslag om å innføre bevilgningsordning for salg av tobakk.  

Oppsummert spår vi, med Senterpartiet i en ny regjering, at det vil komme ytterligere lovrestriksjoner for tobakk og høyere avgifter. 

Men om Vedum ønsker å avkrefte at Senterpartiet vil øke avgiftene på det produktet som hjelper flest å kutte røyken, så stiller vi med glede spalteplass tilgjengelig her hos Snusfornuft.no! 

Foto: Stortinget.

Nils Erlimo

Sosiale medier

Følg Snusfornuft i sosiale medier.