fbpx
Snusfornuft
Snusfornuft
Snusfornuft

Spørsmål og svar fra vårt eget kommentarfelt

Mange mener mye om snus. Det er helt topp. De siste ukene har vi skrevet og delt saker som handler om snusåret 2020, ungdoms forhold til snus og stilt spørsmål om hvorfor snus og røyk egentlig blir behandlet likt av norske myndigheter.

Det har generert mye engasjement, og i denne saken tar vi en ekstra titt på de spørsmålene og kommentarene som ofte dukker opp på Facebook– og Instagram-sidene våre.

Påstand 1: Jeg er sikker på at snus er farlig. Det er mye bedre å slutte med både snus og røyk.

La oss være helt klare på det: Snus er ikke helsekost. Det inneholder nikotin og er avhengighetsskapende. Vi har heller ikke noe problem med å si at snus ikke er sunt, akkurat som kaffe heller ikke er sunt. Som så mange andre ting vi mennesker unner oss, så er snus et nytelsesprodukt laget for å gi en pause fra hverdagen eller som en liten belønning.

 Det er bedre å ikke snuse enn å snuse. Men det er veldig mye bedre å snuse enn å røyke, noe som er alternativet for mange. Og for ordens skyld: Det er ingen som dør av svensk snus.

Påstand 2: Snus er ekkelt. Det er kanskje ikke farlig for lungene, men folk dør av snus også.

Du står selvfølgelig fritt til å mene at snus er ekkelt, men vi er jo selvfølgelig ikke enig med deg i det.  Men vi er enda mer uenig med deg når du hevder at folk før av snus.. Faktaene er ganske klare. Årlig er det over 6000 mennesker som dør av røyk i Norge. Sluttemetoden som hjelper flest å stumpe sigaretten, snus, tar ingen liv. Så det blir helt feil å si at folk dør av snus.

Påstand 3: E-sigaretter er mye bedre, og det gir ikke kreft i munnen slik som snus gjør.

E-sigaretter er langt mindre skadelig enn sigaretter, men det er forsket mindre på de langsiktige helseeffektene av e-sigaretter, fordi det er et relativt nytt fenomen. Snus har vært mye brukt i Sverige i mange tiår, uten at det er påvist noen sammenheng mellom snus og alvorlige sykdommer.

Fra et forskningsprosjekt utført ved Karolinska Insitutt i Stockholm i 2017, som involverte over 420 000 svenske menn, konkluderer instituttet med følgende: Moderat bruk av snus fører til redusert risiko for å utvikle kreft i munnhulen. Vi vet at svenske menn er blant de som snuer mest i Europa, og de har snust mye i mange tiår. Likevel er tallenes tale klare: Svenske menn har den laveste forekomsten av kreft i munnen av alle menn i Europa.

Påstand 4: Det dere skriver på denne siden er bare jug, tull og feil statistikk.

Vi har gått gjennom artiklene, infografikkene og annet innhold vi har publisert. Der vi refererer til tall og statistikk bruker vi SSB, forskningsprogrammet Global Burden of Disease og norske folkehelsemyndigheter som kilde. Selv om vi snusprousentene selvfølgelig forsker mye på snus, gjengir vi kun uavhengig forskning på denne siden.

Har du spørsmål eller kommentarer?

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til å delta i samtalen på Facebook eller Instagram. I Swedish Match er vi lidenskapelige snusnerder. Vi lager et nytelsesprodukt med høy kvalitet, der hver ingrediens er nøye utvalgt. Vi søker kunnskap og frykter aldri fakta. Vi svarer på alle spørsmål. Åpent og ærlig.

Sees i kommentarfeltet!

Les også disse sakene:

Nils Erlimo

Sosiale medier

Følg Snusfornuft i sosiale medier.