fbpx
Snusfornuft

Tvungen tobakk

I løpet av de siste årene har det dukket opp det som gjerne refereres til som «helhvit snus», altså et nikotinprodukt som ikke inneholder tobakk. Bra for folkehelsen skulle man tro. Men i Norge er slike produkter ulovlige.

For det første, nikotinposer er ikke snus, nettopp fordi det ikke inneholder tobakk. Det er et nikotinprodukt, og man kan enkelt si at det er snuskategoriens versjon av en elektronisk sigarett.

For der snus består av tobakk, salt, vann og eventuelle smaksaromaer, består nikotinposer av plantefiber, nikotinsalt og smaksaromaer.

Forbudet mot nikotinposer er basert på at i Norge så er alle nikotinprodukter legemidler, så lenge de ikke er tobakksprodukter. Nikotinposer tilsvarer snus i bruksmåte og opplevelse, men siden de ikke inneholder tobakk og ikke er et legemiddel så er de heller ikke lovlige. Derfor tvinges vi og andre snusprodusenter til å tilsette tobakk for å få lov å selge denne typen produkter.

Vi har gjentatte ganger søkt myndighetene om å få slippe dette, men fått nei. Med tanke på helsemyndighetenes uttalelser om tobakk skulle man tro at de ønsket et slikt produkt velkommen for folkehelsens skyld, så virker dette svært merkelig for oss, og kanskje for mange andre med oss.

Ekstra merkelig blir det når man kan gå på apoteket og kjøpe nikotinlegemidler som så å si er det samme som våre nikotinposer. To identiske produkter, der det ene kan selges fordi det er et legemiddel, mens det andre – som ikke er et legemiddel – ikke får selges.

Ekstra corny blir det når vi vet at nytelsesproduktet snus er det klart beste alternativet til å stumpe røyken.

Nils Erlimo

Sosiale medier

Følg Snusfornuft i sosiale medier.