fbpx
Snusfornuft

Snus er ikke sunt, det er ikke kaffe heller

Vi elsker vår strategiske historie. Den sier hvem vi er og hva vi driver med, og kan brukes av alle våre kolleger i alle sammenhenger. Men mange setter kaffen i halsen når de hører den.

I Swedish Match er vi lidenskapelige snusnerder. Vi lager et nytelsesprodukt med høy kvalitet, der hver ingrediens er nøye utvalgt. Vi søker kunnskap og frykter aldri fakta. Vi svarer på alle spørsmål. Åpent og ærlig.

Snus er ikke sunt. Det er ikke kaffe heller. Snus er som alle andre nytelsesprodukter laget for å gi en liten pause fra hverdagen eller en liten belønning. Noe av det som gjør oss til mennesker er de små øyeblikkene vi unner oss.

Vi har de strengeste kravene i bransjen, både til oss selv og til produktene våre. Vi kontrollerer produksjonen fra frø til ferdig boks. Vår standard er blitt bransjestandard. Det er vi er stolte av.

Vi er unike fordi vi kombinerer flere hundre år med tradisjoner og nye, innovative produkter. Vi skal alltid levere klassikerne og vi skal alltid tilby noe nytt. 

Swedish Match er snus, det var faktisk vi som fant det opp. Vi forvalter en skandinavisk kulturarv og vi gjør det med respekt. Denne kulturarven vil vi videreføre i fremtidens kommersielle nikotinprodukter. Vi vil lage en verden uten sigaretter.

Vi er hverdag og fest, vi er innovasjon og tradisjon, vi er lidenskap og vitenskap. Derfor lager vi verdens beste snus.

Dette er vår strategiske historie.

Den vi enes om. Den som sier hvem vi er. Den vi fletter inn i dagligtalen. I argumentasjoner, eposter eller presentasjoner, og på nærmest daglig basis. Når vi leser den opp, eller spiller den i videoform spør vi alltid tilhørerne hva de tenker. Svaret har vært det samme siden vi hugget historien i sten for to år siden.

«Det er drøyt det der med kaffe».

Men er det drøyt?

Vi kunne valgt minste motstands vei. Sagt øl eller rødvin i stedet? Der er det aldersgrenser, reguleringer, lisenser for salg, anti-kampanjer og -bevegelser og det er ofte forbundet med nytelse. Men vi valgte kaffe. Også fordi det er en hel del dødsfall, skader og annen elendighet knyttet til alkohol, som vi ikke kan relatere oss til.

Når kroppen får nikotin eller koffein frigjøres dopamin i hjernen. Det gir en beroligende eller stimulerende følelse. Dopamin kan også utløses av sex, likes på sosiale medier, trening, sukker eller forelskelse, for å nevne noen. Én likhet.

Langvarig bruk av tradisjonell snus eller kaffe kan misfarge tennene. Der er nok en likhet.

Kaffe og snus (tobakk) er begge planteprodukter som tørkes eller brennes før det kvernes/males til ferdig produkt. Planter som tar opp næringsstoffer fra jorda, og som ofte dyrkes på andre sider av kloden.

Det er mange ritualer som er like med snus og kaffe. Det første man må ha når man står opp. Det beste som finnes etter lunsj eller middag. En liten pause i arbeidet. En belønning. Det er ofte forbundet med godt håndverk, og finnes i ulike varianter med ulike smaker, styrker eller brennegrader. Og det finnes billige varianter og luksusvarianter.

Begge er også omdiskutert når det kommer til helse. I USA må kaffebarer ha synlig kreftadvarsel i utsalgsstedene fordi kaffe inneholder stoffet akrylamid. I snus finnes det også kreftfremkallende stoffer, tobakksspesifikke nitrosaminer, men EU fjernet kreftadvarselen på snusboksene i 2003. Årsaken er at det ikke er funnet noen sammenheng, fordi det er så lave forekomster av disse stoffene at det ikke er bevist at det påvirker kroppen.

Helsedirektoratet i Norge gikk også ut og advarte mot all kaffe som ikke er filtrert grunnet frykt for økt kolesterol, mens snus er blitt fremhevet som en forsterker av diabetesrisiko ved høyt forbruk. Så begge inneholder kreftfremkallende stoffer, har visse helserisikoelementer og begge produktene har fått myndighetenes oppmerksomhet som følge av dette.

Sammenligningen med kaffe er for noen kontroversiell, men for oss var den både god og gjennomtenkt.

Nils Erlimo

Sosiale medier

Følg Snusfornuft i sosiale medier.