fbpx
Snusfornuft
Snusboks-illustrasjon
Snusboks-illustrasjon

Kan snus føre til bukspyttkjertelkreft?

Helsemyndigheter i Norge har lenge hevdet at bruk av snus øker sjansen for å få kreft i bukspyttkjertelen

Helsemyndigheter i Norge har lenge hevdet at bruk av snus øker sjansen for å få kreft i bukspyttkjertelen. Men hva er egentlig bukspyttkjertelkreft? Og er det større sjanse for å få det hvis man snuser?  

Ifølge Kreftforeningen fikk 909 nordmenn bukspyttkjertelkreft i 2018. Det er en sykdom som sjelden rammer personer under 50 år, ettersom risikoen stiger med alderen. Kreftforeningen skriver på sine nettsider at røyking, høyt alkoholforbruk og overvekt kan være med på å øke sjansene for å få bukspyttkjertelkreft.  

Flere ganger har det vært hevdet at snus kan bidra til å øke sjansen for bukspyttkjertelkreft, basert undersøkelser som ble gjennomført på 70 og 80-tallet. Siden den gang har det blitt gjennomført mye forskning på feltet, uten at forskerne har klart å finne en sammenheng mellom snus og bukspyttkjertelkreft.  

Det nyeste forskningen på feltet er også den mest omfattende som er gjennomført. I 2017 foretok Karolinska Institutt i Stockholm en studie på over 420.000 svenske menn. Ikke noe forskningsprosjekt har fulgt personene over lengere tid enn Karolinska gjorde i denne studien. Rapporten avviser at det er en sammenheng mellom kreft i bukspyttkjertelen og snus.

– Vi fant ingen forskjell mellom de som bruker, og de som ikke bruker snus, uttalte Cecilia Magnusson, professor i epidemiologi, til svenske Expressen.  

Forskningen viser at det heller ikke betyr noe hvor lenge eller hvor mye hver person snuste. Til tross for disse funnene fortsetter flere å hevde at det er en sammenheng mellom kreft i bukspyttkjertelen og snusing.  

Dersom det var en sammenheng mellom snus og kreft i bukspyttkjertelen ville det også være grunn til å tro at svenske menn ville være overrepresentert i statistikken på hvem som får denne kreftformen. Det er ikke tilfellet. Til tross for at de snuser mest i hele verden, har de blant de laveste forekomstene av bukspyttkjertelkreft i verden, ifølge Verdens Helseorganisasjon.  

Nils Erlimo

Sosiale medier

Følg Snusfornuft i sosiale medier.